Herräng Dance Camp

2nd July to 6th August

Prepmode for Camp 2016
Lindy Hop, Boogie Woogie, Balboa, Solo Jazz & Tap

Swing Kids och Swing Teens

SWING KIDS OCH SWING TEENS 2020

Temat för sommarens dansläger är ... VERNACULAR SPECTACULAR! Ordet "vernacular" översätts ofta till ”folklig, inhemsk”, och årets läger fokuserar på naturligt inlärda, folkliga gatudanser, och av desamma finns det lika många som det finns kulturyttringar i världen. Dessa danser utvecklas inte i dansstudior, utan de utvecklas i tillgängliga öppna utrymmen som gator, parker, hemmafester, skolgårdar och nattklubbar. Inom ramen för årets tema så kommer ni att få testa på Västafrikansk dans, breakdance, buck dance (tidig stepp) och den kanske folkligaste av dem alla, Lindy Hop, vilken uppstod i Harlem, New York, i det afroamerikanska samhället under swingeran. Lindy Hop blev snabbt känd över stora delar av världen genom filmer, shower, tävlingar och via professionella dansgrupper, och när dansarna började lägga in spektakulär akrobatik i dansen så fick den för evigt sin plats i historieböckerna.

Välkommen att följa med oss på denna dansresa i sommar, vilken omfattar allt från socialdansens unika folkliga gemenskap och naturlig dans, till en spektakulär showvärld med koreografi och extrema rörelser. Ni får jobba med allt från nya subtila uttryck för er personlighet, till att röja loss tillsammans med det snabbaste Lindynumret genom tiderna, "Killer Diller" med The Four Congaroos! Vi ska även förstås undersöka vår egen samtid och tillsammans skapa en dans som speglar vår egen tid.

Danslägret är till för alla som är från 8 till 17 år, från nybörjare upp till medelnivå. Lägret bjuder på en kombination av danslektioner och roliga fritidsaktiviteter under dagarna, och vår huvudsakliga verksamhet äger rum mellan klockan 10.00 fram till 16.40, söndag till fredag. Dessutom har vi en uppvisning på torsdag kväll, därtill bad, tedans och kul danstävling på fredag, samt erbjuder kvällsaktiviteter mellan klockan 20.00 och 22.00, söndag till onsdag.
 
För sommaren som är i antågande så finns det två veckor att välja på:
  • Vecka 1 (27 juni – 3 juli) – Klassisk Internationell vecka för Swing Kids och Swing Teens.
  • Vecka 2 (4 juli – 10 juli) – Klassisk Internationell vecka för Swing Kids och Swing Teens.
  • Vecka 2 (4 juli – 10 juli) – Swing Teens Lindy Hop Invitational
 

Klassisk Internationell Swing Kids och Swing Teens vecka 1 och 2

De här programmen består av fyra underliggande delområden: Lindy Hop, Temaklasser, Eget val samt Aktiviteter. Några grunddrag kring dessa enskildheter framgår av det nedan: 
 

Lindy Hop

Här delas eleverna in i mindre grupper beroende på ålder och erfarenhet (från nybörjare upp till medel). Nytt för i år att det blir åtta Lindy Hop-lektioner istället för tidigare sex, fem med fokus på social dans och tre på koreografi.
 

Temaklasser

Tre olika discipliner finns under detta delområde, och i samtliga grupper delas eleverna in efter ålder.
 
Västafrikansk dans
Ousmane Camara undervisar, inspirerar och integrerar inspelad musik med trummor och trumpinnar.
Buck dance
En tidig form av stepp som växte fram i södra USA och med rötter i Västindien. Inom buck dance finns mycket fotarbete som utförs i såväl downbeat som offbeat.
Breakdance
Akrobatiska rörelser som delas in i fyra kategorier: toprock, downrock, power moves och freezes.
 

Eget val

Alla klasser inom detta delområde är åldersintegrerade och det finns tre alternativ för ”Eget val” för båda veckorna:

  • Autentisk solo jazz och Mambo solo – Autentisk solo jazz och latinmusikbaserad Mambo solo, var båda under olika tidsperioder mycket populära i New York, och då speciellt på Harlems Savoy Ballroom, och i väsentliga delar en integrerad del av Lindy Hop.
  • Streetdance – Till nutida musik och i alla avseenden modernt.
  • Stepp  Klassisk dansform där utövaren både är dansare och musiker. Tag gärna med egna steppskor; ett begränsat antal finns dock att med lite tur få låna i Herräng.

Aktiviteter

Aktiviteterna är ett sätt för eleverna att lära känna nya vänner, koppla av och återhämta sig. Bland många andra aktiviteter kommer eleverna att göra minst en utflykt för att utforska den lilla byn Herräng. Vidare kommer eleverna här att delas in i grupper på olika sätt, men under minst en aktivitet är alla tillsammans. För de äldre eleverna (13-17 år) kommer vissa av aktiviteterna att vara frivilliga.

 

Swing Teens Lindy Hop Invitational (nivå: Medel–MedelAvancerad), vecka 2

För att möta efterfrågan så kommer vi i år att ha en ny kurs som enbart har Lindy Hop-klasser, totalt fjorton rena klasser samt ett genrep för show, summa femton lektioner. Denna grupp har inga obligatoriska kringaktiviteter, och har ett schema som pågår i intervallet mellan klockan 10:00 och 18:00 inklusive håltimmar. Till detta program ansöker man individuellt, och detsamma vänder sig främst till elever i åldersintervallet 13 till 17 år, som har dansat Lindy Hop under minst tre år. Går man denna kurs finns det möjlighet att beställa lägrets lunchpaket. Därtill kommer denna grupp att delta i uppvisningen på torsdag kväll, på fredagens tedans, samt ha möjlighet att köpa lägrets generella lunchpaket. Alla andra aktiviteter som pyssel, utflykter, fredagens bad och kvällsaktiviteter är helt frivilliga. 
 

Priser

2600:- per person och vecka, varav 1000:- är en förbetalning som inte återbetalas vid förhinder att deltaga. Ett matpaket omfattande sex luncher och en middag (torsdag) finns därtill att köpa på plats, och då till en kostnad av 600:-
 

Anmälan och frågor

Vi har ett nytt anmälningssystem där vi använder oss av ett Google-formulär. Maila gärna frågor och tankar till swinkids@mandh.se(Ja, det saknas ett ”g”).

Folkligt och svängigt välkomna!

Hanna och Mattias Lundmark

Swing Kids
 
 
 
Swing Kids
 

Swing Kids